Van elke opleiding houden we de slagingspercentages bij. Wat opvalt is dat Bootcamp Koudetechniek het beste scoort van alle opleidingen. Met een overal slagingspercentage van 97% ben je nagenoeg verzekerd van je diploma (uitzonderingen daargelaten, natuurlijk). Waarom is de succesrate van deze training zo hoog?
Bij de Bootcamp krijgen de cursisten elke dag les. Het is dan wel een training van (maar) vier weken, toch zijn de deelnemers elke dag met de lesstof bezig. Twintig dagen achter elkaar, weekenden niet meegerekend. Dat is precies waar het hem in zit. De kracht van tijd plus consistentie.
De bootcampers worden elke dag met de lesstof geconfronteerd. In de ochtend krijgen ze hoorcollege, in de middag passen ze de opgedane theorie toe in de practicumlessen en ’s avonds bestuderen ze de lesstof nogmaals tijdens het maken van de huiswerkvragen.
Pittig? Ja, vooral de eerste weken. Al die nieuwe termen zijn overweldigend en niet iedereen begrijpt gelijk waar het over gaat. Maar in de tweede week beginnen de dingen op hun plek te vallen en vanaf week drie ziet iedereen het grote plaatje. Tegen het einde van week vier beheersen ze de lesstof helemaal en zijn ze klaar voor het examen.
Door dagelijks met de lesstof bezig te zijn halen de deelnemers van de Bootcamp veel betere resultaten dan deelnemers van andere trainingen. Niet alleen bij de examens. Dat effect blijft tot ver na de training behouden. Helemaal als je daarna dagelijks in de koeltechniek aan het werk bent.
Stel, we hebben twee cursisten. Beide zijn geslaagd voor het F-gassen categorie 1 examen met ongeveer dezelfde cijfers. Het enige verschil is dat de ene cursist een week voor de tijd alle vragen in zijn hoofd heeft zitten stampen en de ander volgens de bootcampmethode vier weken lang, elke dag met de lesstof bezig was. Welke cursist zou twee weken na het examen de lesstof het beste reproduceren? En vier weken later? Juist, de bootcampcursist.
Door consistent, dus elke dag, wat aan je studie te doen ben je er niet alleen veel meer mee bezig, je zet ook je onderbewustzijn aan het werk. En alles wat daarin is opgeslagen blijft voor altijd bij je.
Je hoeft geen bootcamp te doen om dezelfde resultaten te halen. Ook met de reguliere trainingen kun je hetzelfde bereiken. Het is simpel om elke dag een klein beetje aan je studie te doen. Gewoon elke dag een uurtje leren, dat is toch makkelijk? Klopt, maar het is net zo makkelijk om het niet te doen.
En wat als je het één dagje niet doet, dat resultaat zie je toch niet? Klopt ook, één dag overslaan heeft net zoveel effect als één dag een uurtje leren. Het is net als met eten, één patatje maakt niet dik, net zoals één salade je niet dun maakt. Het gaat erom dat je het elke dag volhoudt, na een tijdje ga je de resultaten zien.
In zijn boek ‘The slight edge’ maakt Jeff Olson de vergelijking tussen dagelijkse disciplines en eendenkroos. Op de eerste dag vallen de kleine blaadjes niet op in de sloot. Niemand ziet ze op de tweede dag als ze zijn verdubbeld. Ook niet op dag drie of vier terwijl ze elke dag verdubbelen. Op dag 29 is nog steeds de helft van het slootwater zichtbaar, maar een dag later is de volledige sloot bedekt met een dikke laag eendenkroos.
En dat geldt ook voor jou en de manier waarop je leert. Ga je voor de Bootcamp waarin het programma je dwingt tot goede resultaten? Of beheers je over genoeg discipline en pas je de Bootcampmethode toe bij andere trainingen?
Volg dan onze bootcamp koudetechniek. Een combinatie van: