Steeds vaker klagen mensen over de luide warmtepomp van de buurman. Eind april 2024 stond er een artikel in het Algemeen Dagblad waarin ruzies hoog opliepen omdat een warmtepomp te veel lawaai maakte. Vaak ligt de oorzaak bij de installateur die het warmtepompsysteem slecht monteert.
“Een warmtepomp is geen dingetje dat je bij AliExpress koopt en door Beun de Haas laat installeren.”
Dat is geen reclame voor ons installateurs. Daarom geven we je in deze blog 5 pro tips waarmee jij geluidsklachten al bij installatie voorkomt.
De meeste geluidsklachten worden veroorzaakt door warmtepompen met een luchtgekoelde buitenunit. De zogenaamde lucht-lucht of lucht-water warmtepompen. Dat kunnen zowel hybridesystemen, als all-electric of monoblocks zijn. In de buitenunit zit namelijk een compressor, als deze aanslaat, geeft hij een monotoon bromgeluid. Dat wordt op drie manieren overgegeven:
Alle gerenommeerde fabrikanten leveren geluiddempers bij de buitenunit. Deze dempers, ook wel bigfoots genoemd, vangen de trillingen van de compressor op. Hierdoor geeft hij zijn geluid niet door aan de vloer, het platte dak of de constructie waar hij op staat. Zo elimineer je het geluid veroorzaakt door trillingen.
Dit lijkt een simpele, maar hij kan nog best lastig zijn. Voor een optimaal rendement wil je de buitenunit op een beschutte plek, niet te ver bij je binnenunit vandaan, maar dat is niet altijd mogelijk. Plaats de buitenunit niet te dicht bij de erfgrens. Zo voorkom je dat de unit al zijn geluid bij de buurman in de tuin staat te blazen. Ook moet je opletten voor wanden of een schutting. Deze oppervlakten weerkaatsen het mechanische geluid en kunnen zelfs stromingsgeluid verergeren wanneer de ventilator niet vrij kan uitblazen.
Naast de positie van de buitenunit is het installatiewerk binnen net zo belangrijk. Een vakman zorgt voor pijpen met de juiste (grote) diameters. Zo kan de installatie zijn vermogen goed kwijt en slaat de compressor niet telkens af. Installeer een buffervat zo voorkom je dat de compressor staat te pendelen (aan-uit, aan-uit, aan-uit).
Geluidsoverlast wordt soms opgelost door een geluidsomkasting om de buitenunit de plaatsen. Hier moet je als installateur voorzichtig mee zijn. Naast dat ze erg duur zijn (€ 1.000,-) kan een omkasting de luchttoevoer blokkeren. Hierdoor krijg je kortsluiting van de luchtstroom waardoor deze steeds kouder wordt en uiteindelijk je verdamper invriest. Gebruik een omkasting alleen als laatste redmiddel.
Selecteer een warmtepomp die past bij de warmtevraag. Sommige installateurs denken dat ze met een grotere warmtepomp met meer capaciteit op safe zitten, maar dat brengt alleen maar problemen met zich mee. Een installatie met overcapaciteit heeft het huis veel sneller op temperatuur. Hierdoor krijg je een grillige stooklijn. Je compressor gaat telkens aan en uit. Naast dat het in de aanschaf duurder is, verkort het ook de levenstijd van je installatie en veroorzaakt het geluidsproblemen.
Vooruit, we doen er nog een bonustip bij. Een professioneel warmtepomp installateur heeft zijn papieren voor elkaar. Alle bovenstaande informatie leer je tijdens onze Opleiding Warmtepomp Installateur. Deze training wordt afgesloten met een officieel examen van InstallQ. Waarborg je kwaliteit en zorg ervoor dat je voldoende kennis hebt. Warmtepomp installateur is een mooi, maar ingewikkeld vak. Alleen de beste installateurs leveren installaties af die lopen als een zonnetje. En daar mag je best trots op zijn.
Ervaringen met het geluid van warmtepompen zijn wisselend. Sommige gebruikers ervaren hinder van een brommend geluid, vooral afkomstig van de buitenunit. Dit kan variëren afhankelijk van de installatie en de omgeving. Het strategisch plaatsen van de buitenunit en het gebruik van trillingsdempers kan dus helpen om geluidsoverlast te verminderen. Veel consumenten raden aan om een ervaren installateur te kiezen en goed geïnformeerd te zijn over mogelijke geluidsproblemen, om zo een stille en efficiënte werking van de warmtepomp te waarborgen. Zelf een ervaren warmtepomp installateur worden? Dat kan!
Bij Studium bieden wij een opleiding aan, waardoor jij op de juiste wijze een warmtepomp installeert.
Bekijk hier onze opleiding en word een professionele warmtepomp installateur.