Welk advies geef je een klant met de vraag: ‘Ik heb een oude ketel, moet ik nu een warmtepomp nemen of gewoon weer voor een cv-ketel gaan?’
Het ligt natuurlijk maar net aan de situatie. Voor beide is wat te zeggen, maar ook wat aan te merken.
En zo zijn er nog wel een aantal redenen.
Verwarmingsmonteurs, cv-installateurs en installatiebedrijven staan voor in de linie als het gaat om advies voor verwarming en warmtepompen.
Daar komt bij, dat sommige klanten zo goed zijn ingelezen, dat ze soms meer weten dan de installateur. Dat is lastig adviseren. Helemaal als je nog acht serviceklusjes moet afronden op een dag.
Toch haalt het grootste gedeelte van de huiseigenaren het liefst zijn advies bij de cv-installateur. Daar liggen kansen voor installatiebedrijven. Veel huiseigenaren willen verduurzamen, maar weten niet welke mogelijkheden er allemaal zijn en waar ze moeten beginnen.
In 2020 liet het Ministerie van Economische zaken en Klimaat een onderzoek doen naar de rol van cv-installateurs in de energietransitie. Daaruit bleek dat verwarmingsmonteurs het lastig vinden om advies te geven in duurzame alternatieven voor de cv-ketel. Er spelen verschillende vragen, zoals: hoe werkt een warmtepomp precies en wat is de haalbaarheid? Wat is het overheidsbeleid als het aankomt op gas en welke duurzame alternatieven zijn er naast de warmtepomp?
Dat is de reden voor deze blogreeks. Hierin krijg je antwoord op bovenstaande vragen en bieden we installateurs handvaten en informatie over warmtepompen en duurzame oplossingen.
In deze blogreeks ontdek je meer over de volgende onderwerpen:
Hieronder volgt een korte samenvatting van de verschillende blogs.
Een warmtepomp is heel iets anders dan een cv-ketel. De een werkt door verbranding van aardgas, de ander door verdampen en condenseren van koudemiddel. In dit gedeelte kom je erachter hoe een warmtepomp werkt en welke types er allemaal zijn, zoals lucht-lucht, lucht-water, dat soort zaken. We bespreken de voor- en nadelen van elk type.
De temperaturen bij een warmtepomp zijn een stuk lager dan de meeste klanten zijn gewend. Voor het optimale gebruiksgemak komt het net wat nauwer dan bij een cv-installatie. Denk o.a. aan waterzijdig inregelen. En over gebruiksgemak gesproken, ook hier zit een significant verschil met een cv-ketel. Hoe maak je optimaal gebruik van een warmtepomp? Al deze zaken komen aan bod in het gedeelte over de warmtepomp.
Waar gaat Nederlandse overheid naartoe? Wat betekent ‘van het gas af’, gaat het alleen om Gronings aardgas of om al het gas? Wanneer gaat dit gebeuren, er wordt nogal eens met jaartallen geschoven. Dan zijn er ook nog eens regionale verschillen en hoe zit het eigenlijk met het buitenland? Vooral de wat beter geïnformeerde klanten zullen hiernaar vragen. Het is dus goed om hier meer over te weten.
Dan zijn er ook nog de kosten die een warmtepomp met zich meebrengt. Oké, hij gebruikt geen gas, maar wel aanzienlijk meer stroom. Moet je er per se zonnepanelen bij zetten en welke subsidies zijn er allemaal beschikbaar? Allemaal vragen waarop je in dit gedeelte antwoord krijgt.
Moeten we ons blindstaren op een warmtepomp als enige alternatief of zijn er nog meer duurzame vervangers voor een cv-ketel? Hoe zit het eigenlijk met ketels op waterstof of op stroom? De warmtepomp wordt nu als heilige graal verkocht, maar er zijn veel meer manieren om een huis te verwarmen.
Uiteraard is dat per situatie verschillend en het ligt er maar net aan waar de klant woont. Een goed beeld van verschillende duurzame alternatieven vergroot je autoriteit als installateur. Het maakt je een betrouwbare partner voor zowel bedrijven als particulieren.
Het is altijd goed om je te verdiepen in de materie aan de hand van blogs, video’s en voorlichting. In veel gevallen is dat ook voldoende. Toch blijven woorden ondersteund met plaatjes een beperkt middel. Helemaal als je zelf handelingen moet verrichten aan een ingewikkelde machine als een warmtepomp. Soms moet je het gewoon zien en zelf ervaren om goed te begrijpen hoe iets werkt.
Daarom starten we binnenkort met de Bootcamp Airco’s en Warmtepompen. Deze richt zich speciaal op (cv-)installateurs die woningen gaan voorzien van warmtepompen en kleine airconditioningssystemen. Hier zit ook het F-gassen categorie 2 certificaat bij inbegrepen. Deze training staat gepand voor het eerste kwartaal van 2022.
Wil je niks missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste blogs, nieuws en info over cursussen.
IN EEN SPECIFIEKE BRANCH