Vakmanschap CO is een verplichte certificering voor installateurs die werken met gasverbrandingsinstallaties zoals cv-ketels. Sinds 1 april 2023 is het verplicht om een Bewijs van Vakmanschap te hebben voordat je werkzaamheden mag verrichten aan installaties waarbij koolmonoxidevergiftiging kan ontstaan.
Om dit certificaat te halen moet je zowel een theorie- als praktijkexamen afleggen. De certificering is niet alleen verplicht voor individuele werknemers, maar ook installatiebedrijven moeten aan specifieke kwalificaties voldoen om het CO-certificaat te ontvangen. Dit is van belang voor zzp’ers die in de sector actief zijn.
Er zijn verschillende profielen binnen het Vakmanschap CO-certificeringsprogramma die zijn afgestemd op de werkzaamheden van een installatiemonteur. Elk profiel richt zich op een specifieke expertise binnen gasverbrandingsinstallaties, zoals onderhoud, installatie of keuringen. Het kiezen van het juiste profiel is cruciaal omdat je bevoegdheden rechtstreeks afhangen van het certificaat dat bij jouw profiel hoort.
Als je het verkeerde profiel kiest, dan loop je het risico dat je examen niet overeenkomt met de praktijk waarvoor je verantwoordelijk bent. Dit betekent dat je na het behalen van het certificaat mogelijk geen werkzaamheden mag uitvoeren waarvoor je in werkelijkheid bent aangesteld.
Het juiste profiel garandeert dat je kennis en vaardigheden getoetst worden op het gebied waarin je gaat werken. Hiermee krijg je het juiste Bewijs van Vakmanschap zodat je kunt aantonen dat je aan de wettelijke voorschriften voldoet.
Tabel met verschillende profielen.
Let op! Als zzp’er ben je eindverantwoordelijk voor je werk. Je controleert je eigen werk waardoor zzp’ers altijd het profiel 1e monteur moeten kiezen.
Het Vakmanschap CO examen bestaat uit twee delen: een theorie-examen en een praktijkexamen. Je schrijft je in voor een examen op de website vakmanschapco.nl. Hier een overzicht van de belangrijkste stappen:
1. Juiste profielkeuze
Het begint allemaal met de juiste profielkeuze. Dit kunnen we niet vaak genoeg benadrukken. Het komt nog regelmatig voor dat iemand het verkeerde profiel kiest en opnieuw examen moet doen, dus zorg ervoor dat je hier scherp bent.
2. Theorie-examen
Wanneer je het juiste profiel kiest, krijg je een inlogcode waarmee je het examen digitaal aflegt. Je kunt het examen gewoon thuis achter je computer afleggen. Het theorie-examen test je kennis van onderwerpen door middel van meerkeuzevragen. Afhankelijk van het profiel dat je kiest krijg je 30 tot 55 vragen.
Tabel aantal vragen per discipline.
3. Praktijkexamen
Wanneer je het theorie-examen succesvol aflegt krijg je een code waarmee je je kunt aanmelden voor het praktijkexamen. Dit doe je op een geaccrediteerde locatie zoals die van Studium. Afhankelijk van je profielkeuze test dit examen je op je praktijkvaardigheden, zoals het veilig installeren en onderhouden van een gasverbrandingstoestel.
4. Het certificaat behalen
Als je voor zowel het theorie- als praktijkexamen slaagt, wordt je Bewijs van Vakmanschap geregistreerd in het Vakpaspoort. Je kunt de app Vakpaspoort Techniek alvast downloaden via de Apple Store of de Google Play Store en je registreren door middel van iDIN. Dit certificaat toont aan dat je bevoegd bent om te werken aan gasverbrandingsinstallaties volgens de wettelijke eisen.
5. Wat als je bent gezakt?
Als je zakt voor het theorie-examen moet je een nieuwe code aanvragen en het theorie-examen opnieuw afleggen. Zak je voor het praktijkexamen dan moet je een nieuw praktijkexamen aanvragen. Je hoeft het theorie-examen niet over te doen, mits je het praktijkexamen binnen een half jaar na het behalen van je theorie-examen doet. Als je het praktijkexamen niet binnen dat half jaar haalt, moet je ook het theorie-examen opnieuw doen.
Het Bewijs van Vakmanschap in je Vakpaspoort Techniek is 5 jaar geldig. Don’t shoot the messenger, wij hebben het niet verzonnen. Na vijf jaar moet je dus opnieuw examen afleggen. Dit doe je volgens de stappen zoals hierboven beschreven.
Om goed voorbereid te zijn voor het Vakmanschap CO-examen zijn er verschillende trainingsopties beschikbaar, zowel voor beginners als gevorderden:
Vakmanschap Co Beginners
Een intensieve 5-daagse training die is ontworpen voor deelnemers die nieuw zijn in de wereld van gasverbrandingstoestellen. De cursus combineert theoretische kennis met praktische toepassingen zodat je alle cruciale basisvaardigheden leert die nodig zijn.
Voor beschikbaarheid en actuele prijzen bezoek de opleidingspagina hier.
Vakmanschap CO examenpakket
Deze 2-daagse training is voor deelnemers die over voldoende kennis en ervaring beschikken om het examen af te leggen. Deze examentraining richt zich puur op het praktijkexamen en is geschikt voor alle profielen.
Voor beschikbaarheid en actuele prijzen bezoek de opleidingspagina hier.
Ben je er dan? Nee. Naast het persoonscertificaat zoals hierboven beschreven hebben installatiebedrijven ook een bedrijfscertificaat nodig om wettelijk te mogen werken aan gasverbrandingsinstallaties. Dit certificaat bewijst dat je bedrijf voldoet aan de veiligheids- en kwaliteitsstandaarden die vereist zijn.
Welke bedrijfscertificaten zijn er?
Er zijn drie belangrijke bedrijfscertificeringen voor bedrijven in de installatiebranche die werken met gasverbranding:
Hoe haal je een bedrijfscertificaat?
Allereerst moeten alle monteurs in het bedrijf hun persoonlijke Bewijs van Vakmanschap halen. Dan vindt er een audit plaats door een certificerende instantie. Deze controleert of het bedrijf voldoet aan de eisen en beoordeelt zowel de technische als organisatorische aspecten van het bedrijf. Na een succesvolle audit kan je als bedrijf een certificaat aanvragen.
Hoe lang is een bedrijfscertificaat geldig?
Een bedrijfscertificaat is doorgaans 3 jaar geldig. Na deze periode moet het bedrijf opnieuw worden geaudit om de certificering te verlengen.
Tussentijdse audits
Ben je eenmaal als bedrijf gecertificeerd, dan wordt je periodiek geauditeerd. Jaarlijks vinden er controles plaats om te zorgen dat je bedrijf nog steeds voldoet aan de eisen.
Om koolmonoxidevergiftiging sterk te verminderen mogen in Nederland alleen installateurs en bedrijven met gasverbrandingsinstallaties werken die aan certificeringseisen voldoen.
Voor installateurs is het Vakmanschap CO-certificaat essentieel. Dit begint met een zorgvuldige profielkeuze, gevolgd door een theorie- en praktijkexamen. Het certificaat is vijf jaar geldig en geeft specifieke bevoegdheden om werkzaamheden uit te voeren.
Bedrijven hebben daarnaast een bedrijfscertificaat nodig. Deze certificaten worden uitgereikt na audits door organisaties als KIWA, Dekra, Normec en TÜV Nederland en worden periodiek vernieuwd.
Ben jij klaar om je certificaat te halen? Schrijf je in voor één van onze trainingen, of je nu beginner bent of al jaren in het vak zit. Bij Studium kun je terecht voor al jouw vraagstukken op het gebied van CO-certificering.