Hoe haal ik mijn A2-koudemiddelen certificaat?

De huidige F-gassenverordening gaat op de schop en dat brengt de nodige veranderingen met zich mee die ook betrekking hebben op jou. Want hoe zit het met de geldigheid van je bestaande F-gassen categorie 2 certificaat? Wordt de bedrijfscertificering ook aangepast? En hoe stap je zo effectief mogelijk over op dat nieuwe A2-koudemiddelen certificaat? Dat lees je allemaal in dit artikel.

Blijft het F-gassen categorie 2 certificaat geldig?

Als je al een F-gassen categorie 2 certificaat heb, blijft deze geldig tot 12 maart 2029. Daarna met je voldoen aan de nieuwe certificeringsstructuur. Dat betekent dat je certificaat niet automatisch wordt omgezet naar een A2-certificaat, omdat de nieuwe regels ook koolwaterstoffen omvatten.

Hoe krijg ik een vrijstelling voor praktijkonderdelen?

Wil je volledig vrijstelling voor je praktijkonderdelen? Dat kun je doen door aanvullend examen te doen over koolwaterstoffen. Met beide certificaten op zak kun je vrijstelling voor de praktijkonderdelen aanvragen. Hiermee hoef je alleen het A2 theorie-examen af te nemen.

Ben je al in het bezit van een F-gassen categorie 2 certificaat, dan maak je de kortste klapper door een vakbekwaamheidscertificaat voor brandbare koudemiddelen te halen. Met deze twee certificaten op zak krijg je vrijstelling voor de praktijkonderdelen.

Natuurlijke koudemiddelen ACB – Brandbaar B3: wat houdt de training in?

Met deze 5-daagse training leer je om veilig te werken met brandbare koudemiddelen zoals propaan en butaan. De cursus combineert theoretische kennis met praktische toepassingen zodat je alle cruciale basisvaardigheden leert die nodig zijn.

  • Officieel STEK gecertificeerde opleiding.
  • Je kent de gevaren van brandbare koudemiddelen.
  • Volgens NPR 7600-richtlijn.

Voor beschikbaarheid en actuele prijzen bezoek de opleidingspagina hier.

Vrijstelling: hoe toon je ervaring met brandbare koudemiddelen aan?

Hoe die vrijstelling er precies uit komt te zien, wordt nog door Rijkswaterstaat onderzocht. Het komt erop neer dat je met de juiste certificaten op zak (F-gassen + ACB Brandbare koudemiddelen) en een praktijkverklaring van je werkgever/ opdrachtgever aantoont dat je over de juiste ervaring beschikt. Zodra hier meer over bekend is, laten we het weten.

Wat verandert er in de certificeringsstructuur na 2029?

Na maart 2029 moet je het volledige hercertificeringsproces doorlopen om een geldig certificaat te krijgen. Dat betekent dat je wordt geëxamineerd op zowel de F-gassen als natuurlijke koudemiddelen.

Rijkswaterstaat stelt hier een nieuw examen voor op. Vanaf oktober 2025 kun je volgens de nieuwe structuur examen doen. Na het succesvol afronden van dit examen ben je gecertificeerd volgens de nieuwe normen en zit je de komende zeven jaar goed.

Hercertificeringsplicht: hoe vaak moet je je A2-certificaat vernieuwen?

Waren de oude F-gassencertificaten een leven lang geldig, met de nieuwe verordening komt daar verandering in. Bij het A2-koudemiddelen certificaat moet je om de zeven jaar herexamen afleggen. Hoewel nog niet officieel bekend, zal het naar alle waarschijnlijkheid gaan om een theorie-examen.

Deze hercertificeringsplicht gaat dus pas in op het moment dat je een A2-koudemiddelendertificaat heb gehaald. Stel je hebt al een F-gassen categorie 2 en ACB B3 vakmanschapscertificaat, dan heb je tot 12 maart 2029 de tijd om deze om te zetten in een A2-koudemiddelen certificaat. Pas op het moment dat deze wordt omgezet, gaan de 7 jaar in.

Bedrijfscertificering en BRL-100: Wat betekent de herziening voor bedrijven?

Ja, ook de BRL-100 (bedrijfscertificering) wordt aangepast om te voldoen aan de nieuwe F-gassenverordening. De veranderingen richting zich vooral op de harmonisatie met de nieuwe normen en het werken met natuurlijke koudemiddelen. De belangrijkste punten:

  • Herziening BRL-100; de verwachting is dat de nieuwe versie eind januari 2025 klaar is.
  • De BRL-100 focust zich; niet alleen meer op F-gassen, maar ook op natuurlijke koudemiddelen zoals CO2 en koolwaterstoffen.
  • Bedrijven moeten nieuwe; veiligheidsprocedures implementeren voor het werken met natuurlijke koudemiddelen

 

Kortom, als bedrijf moet je er niet alleen voor zorgen dat je monteurs up-to-date zijn met hun certificaten, maar ook de bedrijfsvoering moet voldoen aan de nieuwe richtlijnen.

Hoe bereid je je optimaal voor op het A2-koudemiddelen certificaat?

De nieuwe F-gassenverordening vraagt om actie van zowel monteurs als bedrijven. Voor maar 2029 moet je aanvullende examens doen om je certificering om te zetten naar A2. Bedrijven moeten bovendien hun processen aanpassen aan de nieuwe BRL-100.

Heb je al een F-gassen categorie 2 certificaat en wil je snel voorbereid zijn? Met onze Natuurlijke koudemiddelen ACB – Brandbaar B3 opleiding leer je veilig werken met brandbare koudemiddelen en zet je een belangrijke stap richting het nieuwe certificaat. Schrijf je vandaag nog in en blijf gecertificeerd. Bekijk de opleiding.

Wil jij alles weten over F-gassen?

Volg dan onze cursus F-gassen categorie 1.  Hier leer je alles over:

  1. Koudemiddelen handelingen volgens de juiste procedure
  2. Monteren en solderen in praktijksituaties
  3. Theorie over koudetechniek
  4. Installatie & inspectie
In 10 dagen gecertificeerd

NIEUWS